Pa Kua-energie is als een spiraal

Pa Kua heeft een aantal bijzondere kenmerken van beweging en houding. Ten eerste, het lopen in cirkels. (In de bergen was dit ook het meest praktisch; je kunt dan zonder onderbreking doorgaan met oefenen zonder mijlen verderop te eindigen. En de cirkel is in het gevecht vaak korter dan een rechte lijn.) De manier van lopen zelf is ook kenmerkend, het wordt “modderlopen” genoemd. Je loopt langzaam en gelijkmatig en tilt de voeten op alsof je door een dikke laag modder loopt en je kleren niet wilt bespatten. De methode van Pang is gebaseerd op deze looptechniek, die hij beschouwt als essentieel voor de training. Bij dit lopen in cirkels worden om van richting te veranderen drie voetposities gebruikt. Pang heeft ze de V-stap, de T-stap, en de L-stap genoemd, omdat deze letters de positie van de voeten ten opzichte van elkaar aangeven. De belangrijkste zijn de T-stap en de L-stap: K’ou Pu en Pai Pu. Wanneer je de langzaam en ontspannen uitgevoerde looptechniek volledig meester bent, kan je een hoge snelheid bereiken. Slow motion is de basis van snelheid. Daardoor en door de verrassende draaiingen kan je elke aanval uit elke richting pareren, terwijl je zelf ongrijpbaar bent. Bij elke stap grijpt de voet de grond. De knieën zijn gebogen, je kracht zit in de benen, “sitting in the legs”. Je maakt het bovenlichaam licht, de borst “leeg”. Essentieel is dat je de draaiende bewegingen maakt vanuit het middel, niet vanuit de heupen. Kenmerkend voor Pa Kua is ook dat de armen en handen samen een constante wenteling construeren. Daarbij gebruik je de handpalm als was hij een grazende koeientong.

Oefen en leer jezelf kennen

Pa Kua wordt niet voor niets een intern systeem genoemd. Als we Pa Kua beoefenen moet de mind kalm zijn, opdat gedachten en onrust verdwijnen. Zo ontstaat ruimte en de vrijheid om innerlijk te luisteren, te kijken, te voelen. Je volgt daarbij de bewegingen van je lichaam. Geleidelijk aan laat je je ademhaling aansluiten op je beweging. Aanvankelijk hoef je je niet te bekommeren om je ademhaling, adem op een natuurlijke manier naar je onderbuik. Laat je lichaam ontspannen zijn, maar vooral niet slap. Wees alert, maar verwar dat niet met “geconcentreerd”. En oefen zonder verwachtingen, want verwachtingen scheppen een mentaliteit die de innerlijke vrede vernietigt. Het gaat om innerlijk bewustzijn bij het bewegen, zonder automatismen, zonder wensen of hoop. Bewustzijn is het begin van leren.

Het positieve en het negatieve moeten altijd helder zijn

Wu Yi Xiang (1812 – 1880), een groot Wu Shu-geleerde, is de schrijver van veel van de klassieke Tai Chi-geschriften. Door hem is de kwaliteit van de kennisoverdracht van Tai Chi zeer bevorderd. Hij schreef onder andere twee verhandelingen over bewegingen en gaf basisregels voor oefening. Pang acht zijn adviezen ook van toepassing op Pa Kua, want hoewel de trainingsmethoden van de interne systemen verschillen, zijn ze in hun basisbeginselen gelijk. We gebruiken hier in het Engels vertaalde bewoordingen omdat Pang alleen in deze taal kan instaan voor de juiste vertaling.

When one begins to move, the entire body should be light and flexible and the movement must be continuous. The Chi should be expanding with vitality and the mind should be in tranquility.

There should be no gaps nor unevenness nor interruptions. Your feet are the root of strength which passes through the legs, is controlled by the waist and finally emerges through the fingers. Your feet, legs and waist should be coordinated so that (in moving) forwards and backwards you have good control of time (movement) and space (position).
Without this control of time and space in all movement – up, down, left, right, forward and back – your body will be in disorder and the fault must be found in the waist and the legs.

All these principles concern the Will rather than merely the external.
Inasmuch as there is up, there is down, front and back, left and right. The Will to go up implies the Will to go down. If you first lift, then push something, its roots, or center of gravity will be broken and it will undoubtedly be destroyed very quickly.

The positive and the negative must always be clear. Every movement has its positive and negative. Positive and negative are the foundation of all the movements.

There should be continuity throughout the movements of the entire body. Let there be not the slightest breakdown