Na de trainingen ontbijten we pas. De eerste dagen in een MacDonalds omdat ze daar ’s ochtends pannenkoeken serveren, maar daarna gaan we over op de lokale stalletjes. Maar 50 eurocent voor een prima Chinees ontbijt: soep en noodles, geen brood, zuivel en zoetigheid. Bijna iedere dag laten we ons na de training ook weer uitgebreid lekker masseren. Dit is een gewoonte waar de westerling gemakkelijk aan went in China.

De rest van de dag gaat iedereen steeds zijn eigen weg in groepjes, soms met een tolk. We gaan naar de Chinese Muur, de Verboden Stad etc. Maar we gaan ook fanatiek shoppen. Beijing is een geweldige stad om te winkelen, met veel soorten warenhuizen allerlei markten, al of niet overdekt. We komen ook in een soort retro-buurt waar je de gekste dingen kan kopen en ook heel hippe kleding. Het weer is heerlijk, al begint het al wat kouder te worden ’s nachts.

Sifu en Ying brengen een bezoek aan Sun Ru Xian. Sun is een Kung Fu-broer van Gao Quan Li. Begin oktober is hij nog bij ons op bezoek geweest in Amsterdam. Hij ontvangt sifu en Ying hartelijk bij hem thuis. Hij heeft ook twee schattige kleine hondjes, wat in China nog steeds vrij uitzonderlijk is. Daarna neemt hij ze mee naar een heel mooi restaurant met in het midden een enorme vijver. De tafels staan op een soort schiereilanden, wat een bijzondere sfeer geeft.

Heerlijk eten met Gao Quan Li Heerlijk eten met Gao Quan Li

Met de Kung Fu-familie in Beijing
Met Kung Fu-familie in Beijing

Er is nog één gezamenlijk uitje voordat we weggaan: met z’n allen naar de Chinese opera. Op verzoek van Ying heeft Gao gezorgd voor kaartjes voor de Monkey King. Het verhaal gaat over een monnik die een reis onderneemt op zoek naar bijzondere Boeddhistische geschriften. Een hele mooie voorstelling met prachtige kostuums. Soms moesten we echter ons lachen bewust inhouden door de echt rare stemmen. We hielden ons echter kalm, ook uit respect voor de Chinezen en vooral voor Gao, die ernstig zat te genieten.

Op zondagochtend 2 november 2008 nemen we afscheid van Gao en zijn vrouw. Kenny gaat nog even chillen in Japan en Syllun gaat naar Hong Kong. De rest van ons vliegt na een fantastische reis terug naar Nederland, waar ons op Schiphol een warm welkom wacht van vrienden en familie.

Overzicht van alle pagina’s van de Kung Fu-reis