De volgende morgen vroeg gaan we met een kabelbaan van 2800 meter naar boven voor een zware wandeltocht van vier uur. We zijn verbaasd over het grote aantal Chinese 50-plussers dat hier als toerist rondloopt. Oudere Chinezen van boven de zestig en nog veel ouder volbrengen hun wandeltocht schijnbaar moeiteloos. Dat kunnen we ons bij ouderen in het Westen haast niet voorstellen. Het is een voortdurende vermoeiende klimpartij of lastige afdaling over stenen trappen met ondiepe treden. Vooral dat laatste is lastig voor mensen met grote Hollandse voeten.

Als je het niet volhoudt, kan je draagstoelen huren [die tevens dienst doen als ambulance als je het echt begeeft]. Ook kan je tasdragers huren, mannen die de bagage van anderen sjouwen. Een beroep waar je een bijna onmenselijke conditie voor moet hebben, want de lucht op deze hoogte is ijl.

De tocht is indrukwekkend en alle moeite waard. De natuur, de uitzichten en de sfeer zijn uniek. Het is bovendien mooi weer, waar we erg mee boffen. Voor onze aankomst had het veel geregend en later hoorden we dat na ons vertrek het weer was gaan gieten. Na afloop laten we ons doodmoe weer per kabelbaan naar beneden zakken. En dan te bedenken dat veel Chinezen zelfs geen gebruik maken van die kabelbaan. Zij beklimmen de Huangshan via de oostelijke trappen (7.5 km, circa 5 uur), overnachten dan vaak op de berg om de zonsopgang mee te maken, en dalen dan weer af via de westelijke trappen (15 km).

Maar wij overnachten niet op de ijskoude berg, we keren terug naar ons luxe hotel, met weer een heerlijke massage om ff bij te komen.

Lees verder over de Kung Fu reis door Hangzhou.

Per draagstoel de berg op
Per draagstoel de berg op
Even rusten
Even rusten

Overzicht van alle pagina’s van de Kung Fu-reis