’s Middags brengt een andere monnik twee ongeveer 13-jarig jongens mee en trainen we enkele uren Kung Fu; handvorm tegen handvorm. Een bijzondere belevenis op een bijzondere plaats. Later hebben we nog een ontmoeting met de nieuwe abt van Shaolin. Dit is stom toeval. We zitten te eten in een etablissement dat we in Nederland een café-restaurant zouden noemen, als hij plotseling binnenkomt. Hoewel hij omringd wordt door een groep mensen, gaat sifu er meteen op af. Sifu kende de oude abt, maar niet de nieuwe. Het wordt een leuke onverwachte kennismaking.

De volgende morgen staan we al om vijf uur op om te gaan trainen bij de tempel. Helaas komt de trainer gewoon niet opdagen, een enorme teleurstelling, maar niets aan te doen. Mensen geven hier geen verklaring voor hun handelen en soms moet je ernaar gissen.

Wel hebben we weer een bijzonder gesprek met Shi Yan Bin in het ijskoude kamertje met de rozenhouten theetafel. Shi is vooral belangrijk voor onze School omdat hij degene is die in Shaolin de kennis van de Liu He Men Kung Fu heeft. Totaal onverwacht krijgt sifu bovendien nog een geheim gesprek met Shi De Yang, een monnik die veel onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van de Liu He Men.

In de middag gaan we winkelen in de kleine stad Dengfeng, niet ver van Shaolin. Hier kan je veel fantastische Kung Fu-spullen kopen en dat doen we dan ook. Pakken, wapens etc. Lang kunnen we niet blijven, want we moeten naar de provincie-hoofdstad Zhengzhou om daar bijtijds kaartjes te kopen voor de nachttrein naar Beijing. Dat mislukt. Geen kaartjes meer te krijgen, want het is ongelofelijk druk. Het lijkt wel of hele volksstammen met de trein naar Beijing willen.

Sifu met belangijk Liu He Men geschrift naast Shi De Yang Sifu met belangijk Liu He Men geschrift naast
Shi De Yang

In de massagestoelen op het vliegveld
In de massagestoelen op het vliegveld

We nemen ons verlies en om zeven uur ’s avonds vertrekken we met een vliegtuig van China Southern naar Beijing. Voorzichtig maakt Syllun ons erop attent dat hij dacht dat deze maatschappij niet altijd even veilig is. Alsof zijn woorden kracht bijgezet krijgen, komen we in een vreselijke turbulentie terecht. Er wordt hier en daar flink in zakjes gekotst, maar gelukkig niet door ons. Laat op de zondagavond van 26 oktober komen we aan in Beijing.

Lees verder over de Kung Fu-reis door Beijing.

Overzicht van alle pagina’s van de Kung Fu-reis