Sifu Eleonora in ChinaVan 6 september tot 12 oktober 2007 is sifu Eleonora in China geweest. Hij was
daar uitgenodigd om deel te nemen aan Kstar, de Global Kung Fu Star tv competition. Na een speciale voorselectie waren er 36 deelnemers vanuit de gehele wereld bijeengebracht voor een zware ‘afvalrace’. Bij elkaar gaf dat 30 tv-uitzendingen die door 20 stations werden uitgezonden in geheel China.

Wij zijn er trots op te kunnen melden dat onze sifu zich sterk geweerd heeft in een veld met uitsluitend jonge deelnemers. De officiële competitie begon in Shaolin na een week van zware (!) training Shaolin Kung Fu.

Dat betekende bijvoorbeeld iedere dag om 4.00 uur opstaan en met twee emmers water duizend treden omhoog rennen… Overal werden tv-opnamen van gemaakt zodat het grote publiek echt kennis kon maken met de wijze waarop het vroeger toeging in de tempel.

Emmers waterEen van de trappen

De 36 deelnemers waren allen in duo’s toegewezen aan één van de achttien officiële Shaolin-monniken. Op de foto’s kan je zien dat ze het ‘oude’ (is halfopen), lichtblauwe pak kregen en daarnaast een stok en een mand. Er werd les gegeven zowel in handvorm als stokvorm met daarnaast ook onderricht in qi gong, medicijnen en acupunctuur. Het zwarte gewaad werd gedragen tijdens ceremonies, kalligrafie-les en meditaties.

Het programma bleef gedurende de gehele wedstrijdperiode overvol. Behalve training voor de competitie moest er veel gefilmd worden en ook veel getraind voor de tv-shows. Buitengewoon vermoeiend voor alle deelnemers. En hoewel sifu aangaf dat zijn verblijf leerzaam en leuk was, vond hij het ook jammer dat het laatste stukje van de competitie geheel gericht was op het selecteren van een nieuwe Chinese filmster/zanger. Daardoor was Kung Fu niet meer doorslaggevend om als uiteindelijke winnaar uit de bus te komen.

Kung Fu training
Trappen rennen